MIT JELENT AZ IBC TARTÁLY?

A rövidítés az angol “Intermediate Bulk Container” mozaikszóból származik. Az IBC tartályok sokszor újrafelhasználható, többcélú ipari minőségű konténerek, amelyeket folyadékok, félig szilárd anyagok, paszták vagy szilárd anyagok tömeges kezelésére, szállítására és tárolására terveztek.

HONNAN TUDOM AZ IBC TARTÁLY KORÁT?

Minden IBC tartályon van egy órajel, amin látható a gyártás időpontja (hónap/év)

MITŐL FÜGG, HOGY SIMA ( STANDARD) VAGY ADR-ES IBC-T KELL VENNEM?

A benne szállítandó anyagtól függ. Amennyiben élelmiszer kategóriájú az áru, akkor elegendő az úgy nevezett “Standard“ tartály, amennyiben valamilyen veszélyes anyagnak minősülő a termék, akkor ADR-es szükséges.

MILYEN RAKLAPOT VÁLASSZAK AZ IBC TARTÁLYHOZ?

A műanyag raklap a legstrapabíróbb és higiénikusabb, ez a legáltalánosabban használt, a fa rövidebb élettartmú, sérülékenyebb.

MILYEN MÉRETŰ FEDELET VÁLASSZAK?

Leggyakoribb a 150mm-es zárósapka ami lehet zárt, vagy nyomáskiegyenlítő szelepes. Ez utóbbi akkor szükséges, ha van esetleges gőzképződés.
A nagyobb méretű zárósapkák (225mm) akkor szükségesek, ha fontos az IBC tartály könnyebb tisztíthatósága, vagy más ok miatt a nagyobb fenti nyílás.

MILYEN LEERESZTŐ SZELEPET VÁLASSZAK?

Alapvetően két fő típus van, a fix és cserélhető. Cégünk ez utóbbit ajánlja, mivel szelepprobléma esetén, csak a szelep cseréje szükséges és a tartály még tovább használható.

HOGYAN SZÁLLÍTHATÓ AZ IBC KÖZÚTON?

Az “S” tartályok minden engedély nélkül szállíthatók, míg az UN illetve EX-es tartályok ADR engedéllyel rendelkező gépkocsival.

MIT CSINÁLJAK A MÁR FELESLEGESSÉ VÁLT TARTÁLLYAL? HOVA VIHETEM?

Keressen bennünket, segítünk a már szükségtelenné vált tartályok kezelésében.

MIT JELENT A TARTÁLY VIZSGÁZTATÁS?

Az ADR engedélyes tartályok 5 évig használhatóak, ezalatt egyszer kell vizsgáztatni 2,5 év lejárta után. Teljeskörű vizsgáztatást vállalunk.

HÁNY ÉVIG HASZNÁLHATÓ A TARTÁLY?

A tárolás során az általános tűzvédelmi előírások vonatkoznak. Ennek megfelően kell tárolni az IBC tartályokat. A tartály a rugalmasságát veszti el és törhet mechanikai behatásra. Vannak bizonyos anyagok amelyek esetén 1 vagy maximum 2 évig lehet tárolni a tartályban.

MILYEN HŐMÉRSÉKLETEN TÁROLHATOM A TARTÁLYT?

Maga az IBC tartály ellenálló hidegben és melegben is egyaránt (-40 és +70°C) de a tárolását a benne lévő anyag tulajdonságaihoz kell igazítani.

MENNYI AZ ÉLETTARTAMA A TARTÁLYNAK?

Benne tárolt anyagtól függ, de vizet akár 15-20 évig is lehet benne tárolni.

SORBA LEHET KÖTNI AZ IBC TARTÁLYOKAT VÍZ TÁROLÁSRA? HA IGEN, HOGYAN?

Igen, vannak olyan, cégünk által gyártott és forgalmazott adapterek, melyek segítségével ez megoldható.

ÉRDEKLŐDNÉK, HOGY EGY IBC-TARTÁLYNAK MILYENEK A KÖRNYEZETI HATÁSOKKAL SZEMBENI ELLENÁLLÁSI TULAJDONSÁGAI? ÉRTEM EZALATT PÉLDÁUL, HOGY MÍNUSZ HÁNY FOKIG KÉPES ELLENÁLLNI, ANÉLKÜL, HOGY MEGDERMEDNE A TARTÁLY FALA ÉS SZÉTHASADNA.

Amennyiben a tartály üresen áll, akkor akár -40°C -ot is kibírja, nem ismerünk olyan esetet, mikor szétrepedt volna, de tél előtt ajánlatos a vizet leereszteni.

AZ IBC TARTÁLY RAKLAP ÉS RÁCS NÉLKÜL TÖNKREMEGY, VAGY AZOK INKÁBB CSAK A SZÁLLÍTÁSHOZ SZÜKSÉGESEK?

A raklap és a rács a stabilitást adja a tartálynak, enélkül nem lehet használni.

1000L-ES IBC TARTÁLYBAN LEHET TAKARMÁNYT TÁROLNI? (BÚZA, KUKORICA)

A jövő évre szeretnék bevásároni 1-1 köbméter búzát illetve kukoricát. Ha most novemberben megtöltöm a tartályokat akkor az nem fog befülledni, bepenészedni egy ilyen műanyag tartályban jövő év nyarának végéig? (Kb: 6-8 hónap alatt?)
Nem ajánljuk, mert ez valószínűleg be fog következni.

VETTEM EGY IBC TARTÁLYT, DE NINCS HOZZÁ LEERESZTŐ SZELEP. MIT TEGYEK?

Keressen bennünket, és teljeskörű alaktrész szolgáltatással valamint tanácsadással is segítjük .