Poly Ex 1000 literes ADR tartály NW 150

Vezetékes víz helyett IBC tartály

Sokan álmodoznak arról, hogy egy erdő közepén, egy hegy oldalában, de legalábbis a lakott területekről távol eső helyen laknak. Az ilyen álmoknak – egyebek mellett – a megfelelő infrastruktúra hiánya szokott gátat szabni. Persze internet és kábeltévé nélkül sokan el tudják képzelni az életüket, de a vezetékes víz, csatorna vagy áramszolgáltatás már szinte mindenkinek hiányozna, aki nem akar nomád életet élni.

A csatornarendszer kiváltható emésztő gödör alkalmazásával, a jó öreg „pottyantós” wc-vel vagy a modernebb darálós wc-k használatával (bár ehhez áramra is szükség van). Az áramellátás aggregátorral is megoldható vagy napenergiával. A tiszta víz azonban vezetékes víz hiányában fúrt kúttal biztosítható – már ott, ahol van lehetőség kutat fúrni. Ahol utóbbi nem opció, ott használhatunk óriási műanyag tartályt a víz tárolására. Amit mindig feltöltetünk, ha szükséges.

Erre a célra kiválóan hasznosíthatók az IBC tartályok. Az IBC tartály méretek széles skálán helyezkednek el, kezdve a 300 literes IBC tartályoktól egészen az 5000 literes IBC tartályokig. Az ivóvíz tárolás mellett alkalmazhatunk külön tartályt locsolóvíz tárolására. Ehhez a leginkább keresett modellek a 300 literes IBC tartályok és a 600 literes IBC tartályok, de egyedi esetekben előfordul, hogy nagyobb kapacitásra van szükség. Öntözésre, WC öblítésre használhatunk új vagy használt IBC tartályokat is. Utóbbinál fontos tudni, hogy előzőleg milyen anyagokat tároltak a tartályban, mert a látszólagos tisztaság ellenére a tartály anyagába bediffundált káros anyagok lehetnek, amelyek visszaoldódnak. Ivóvíz, élelmiszer tárolására csak új IBC használatát javasoljuk.

A telepítésnél igen fontos tudnivaló, hogy a fény hatására algásodás indul be, ezért az ívóvíz tároló IBC-t sötét helyiségben, fénytől védve helyezzük el. Célszerű egy szükség szerinti időszakos átmosás feltételeit biztosítani.